Weetjes, tips en tricks en het laatste Apple nieuws door iApples
Wat moet je doen als jouw iPhone een virus heeft?
We zijn allemaal bekend met computervirussen, maar hoe zit het met de veiligheid van je telefoon?
Hoewel virussen op telefoons minder vaak voorkomen dan op computers, bestaan ze zeker, en zowel iPhones als Android-apparaten kunnen risico's lopen. Om je apparaat te beschermen tegen opkomende mobiele malware, spyware en andere bedreigingen, zijn er belangrijke signalen waar je op moet letten en stappen die je kunt ondernemen om je apparaat en informatie te beschermen.
Hoe beïnvloedt een virus je telefoon?
Net als traditionele computervirussen zijn ook telefoons vatbaar voor schadelijke software, vaak aangeduid als "malware". Malware is ontworpen door kwaadwillenden om toegang te krijgen tot mobiele apparaten en ongeautoriseerde activiteiten uit te voeren, zoals het onderscheppen van berichten of het op afstand inschakelen van de camera en microfoon van je telefoon. In sommige gevallen kan malware worden verspreid via sms'jes of e-mails met een link om een bestand te downloaden dat in werkelijkheid je apparaat kan infecteren.
Kwaadwillenden kunnen ook schadelijke code toevoegen aan applicaties, inclusief apps die er populair uitzien, zoals zaklamp-apps of andere hulpprogramma's. Zodra een apparaat is gecompromitteerd, kan malware een reeks acties uitvoeren om belangrijke gegevens te stelen, zoals persoonlijke informatie, financiële gegevens, wachtwoorden en contacten. Als een aanvaller genoeg persoonlijke informatie van iemands apparaat verzamelt, kan dit leiden tot verdere risico's, zoals identiteitsdiefstal.
Als je telefoon is geïnfecteerd met bepaalde soorten malware, zoals een virus, kan deze malware zich verspreiden naar andere apparaten waarmee je in contact komt. Je vrienden en familie kunnen bijvoorbeeld sms'jes of e-mails met dezelfde malware ontvangen, verzonden vanaf jouw telefoon. Als je telefoon geïnfecteerd is, is niet alleen je eigen beveiliging in gevaar, maar kan dit ook de veiligheid van je persoonlijke netwerk beïnvloeden.
Veelvoorkomende soorten malware en virussen op telefoons
- Trojans: Dit is malware die wordt meegeleverd met legitiem ogende applicaties of downloads. Je denkt misschien dat je alleen een nieuw mobiel spel of een zaklamp-app downloadt, maar in werkelijkheid is er ook schadelijke code in het programma ingebed. Zodra het op je apparaat is geïnstalleerd, kunnen Trojans beginnen met het stelen van je persoonlijke informatie en privégegevens.
- Chargeware: Dit is malware die in staat is om iemand geld in rekening te brengen zonder vooraf duidelijke melding te geven of toestemming te vragen.
- Spyware: Dit type malware is ontworpen om privégegevens te volgen, verzamelen of gebruiken zonder dat de persoon daarvan op de hoogte is of goedkeuring heeft gegeven. Gegevens die vaak door spyware worden getarget, zijn onder andere belgeschiedenis, sms'jes, gebruikerslocatie, browsegeschiedenis, contactenlijst, e-mails en privéfoto's. Deze gestolen informatie kan worden gebruikt voor identiteitsdiefstal of financiële fraude.
- Adware: Dit type malware verbergt zich vaak in applicaties en toont ongewenste advertenties op je apparaat. Hoewel het normaal is om pop-up advertenties tegen te komen tijdens het online browsen, kun je bij adware ongewenste advertenties zien wanneer je een vertrouwde website bezoekt of in apps waar ze normaal niet verschijnen. Agressieve adware kan zelfs advertenties weergeven op je vergrendelscherm, video- en audio-advertenties activeren terwijl de telefoon in slaapstand is, en advertenties buiten apps weergeven die andere applicaties verstoren. Adware kan ook informatie over je verzamelen en je targeten met advertenties op basis van deze informatie.
Hoe raken iPhones geïnfecteerd met virussen?
iPhones kunnen op verschillende manieren geïnfecteerd raken met malware en virussen:
- Nep-apps: Het downloaden van een app naar je mobiele apparaat van websites van derden kan je risico vergroten om kwaadaardige apps tegen te komen. Hoewel je geverifieerde apps kunt downloaden die vooraf zijn goedgekeurd via een app store, downloaden sommige gebruikers direct van ontwikkelaars via een proces dat bekend staat als sideloading. Om ervoor te zorgen dat de apps die je downloadt betrouwbaar en legitiem zijn, wordt aanbevolen om apps rechtstreeks uit de officiële Google Play Store of Apple App Store te downloaden en de recensies en beoordelingen van de app te controleren.
- Phishing: Mobiele phishing-aanvallen kunnen vergelijkbaar zijn met phishing-aanvallen op computers. Een kwaadwillende kan je een sms sturen — ook wel smishing genoemd — of een e-mail die een bijlage of een link bevat om een bestand te downloaden. Als je op het bestand klikt en het opent, kan malware op je apparaat worden geïnstalleerd en beginnen met het uitvoeren van verschillende schadelijke acties.
- Browser-exploits: Deze maken misbruik van kwetsbaarheden in je webbrowser of software die door de browser wordt gestart, zoals een Flash-speler, PDF-lezer of afbeeldingsviewer. Door simpelweg een onveilige webpagina te bezoeken, kun je een browser-exploit activeren die malware kan installeren of andere acties op je apparaat kan uitvoeren.
7 tekenen dat je iPhone een virus heeft
Er zijn enkele belangrijke signalen die erop kunnen wijzen dat je apparaat mogelijk malware heeft:
- Verdachte berichten: Als iemand in je contactenlijst contact met je opneemt over een verdachte sms die ze van je hebben ontvangen, is het mogelijk dat je apparaat malware heeft. Gecompromitteerde mobiele apparaten kunnen zelfstandig berichten verzenden, wat een belangrijk waarschuwingssignaal is.
- Vreemde apps: Heb je ooit een app op je telefoon gezien die je je niet herinnert te hebben gedownload? Als je apparaat malware heeft, is het mogelijk dat de malware andere schadelijke programma's op je telefoon installeert. Als je ineens nieuwe apps op je apparaat ziet die je niet hebt gedownload, kan dit een teken zijn dat je telefoon een virus heeft.
- Agressieve advertenties: Advertenties en pop-upadvertenties zijn een normaal onderdeel van het internet, maar als je meer advertenties ziet dan normaal en op plaatsen waar je normaal geen advertenties tegenkomt, kan het zijn dat je adware op je apparaat hebt.
- Dataverbruik: Als je dataverbruik plotseling toeneemt terwijl je je mobiele apparaat normaal gebruikt, kan het zijn dat je malware hebt. Controleer je dataverbruik en kijk welke programma's het meeste data gebruiken en let op verdachte activiteiten.
- Onbekende kosten: Als je telefoonrekening onbekende kosten bevat die je nooit hebt goedgekeurd, kan een virus de oorzaak zijn.
- Langzame prestaties: Het is normaal dat smartphones na verloop van tijd iets trager worden, maar als je merkt dat je telefoon plotseling aanzienlijk trager is dan normaal of als apps vastlopen of traag werken, kan dit een mogelijk teken zijn dat je malware op je telefoon hebt.
- Oververhitting: Soms kan een mobiele telefoon oververhit raken als er veel programma's draaien of als er een grote hoeveelheid data wordt gedownload. Hetzelfde kan gelden voor malware. Als een schadelijk programma veel processen op de achtergrond van je apparaat uitvoert, is het mogelijk dat je telefoon heet aanvoelt.
Wat te doen als je telefoon een virus heeft
Als je tekenen van malwareactiviteit op je mobiele apparaat herkent, wil je stappen ondernemen om je apparaat en gegevens te beschermen door het virus zo snel mogelijk te verwijderen. Hoewel het niet eenvoudig is om handmatig virussen van je telefoon te identificeren en te verwijderen, zijn er gelukkig stappen die je kunt nemen en tools die je kunt gebruiken om virussen te verwijderen en je telefoon en informatie te beschermen.
Hoe verwijder je een virus van jouw iPhone?
- Verwijder apps: Als het probleem relatief recent is, kun je het probleem identificeren door naar recent geïnstalleerde apps te kijken. Verwijder alle onbekende apps die je je niet herinnert te hebben gedownload en alle nieuwe apps.
- Antivirus detectie: Als je denkt dat je mogelijk malware op je apparaat hebt, kun je antivirussoftware of een complete mobiele beveiligingsapp downloaden die virusdetectie en -verwijdering biedt. Zorg ervoor dat het programma dat je installeert veilig en betrouwbaar is.
- Fabrieksreset: Als geen van deze opties werkt, kun je een harde reset of fabrieksreset van je mobiele apparaat uitvoeren. Deze optie verwijdert al je gegevens, instellingen en apps, dus het is het beste om deze optie als laatste redmiddel te bewaren.
Beschermingstips
Een robuust antivirusprogramma dat specifiek is ontworpen voor je mobiele apparaat is de beste manier om je telefoon te beschermen en online veilig te blijven. Door jezelf te beschermen tegen toekomstige malware, kun je voorkomen dat je ooit een virus moet verwijderen.
Laat een reactie achter